Hete Bliksem

Details

Gerecht

Stampot

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

30 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Personen

2

Is de temperatuur ernaar om een heerlijk geurende pan stamppot met appels op tafel te zetten? Probeer dan zeker dit recept voor hete bliksem (met Elstar-appels)!

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
    1 kilo appels voor de hete bliksem
    1 zoete appel
    50 g boter
    2  uien
    1 el grove mosterd
    250 g spekreepjes
    1 rookworst

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd in grote blokjes. Breng een grote pan met ruim water en een flinke snuif zout aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan om gaar te stomen.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels daarna in blokjes. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin op medium vuur de appel en ui ongeveer 10 tot 12 minuten zacht en goudbruin.
  • Bak de spekreepjes in hun eigen vet in een andere koekenpan, gaar en krokant.
    Kook ondertussen ook de rookworst.
  • Doe de gestoofde appel en ui bij de uitgestoomde aardappelen en stamp tot een puree, zo grof als fijn als je wil. Doe de mosterd erbij en kruid met peper. Schep er tot slot de krokante spekblokjes doorheen en serveer direct samen met de rookworst.