Details
Gerecht
Indonesisch
Bereiding
60 minuten
Kooktijd
20 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Personen
4
Een klassieker uit de Indonesische keuken: rendang geserveerd met koenjitrijst en pittige sperzieboontjes.
Ingrediënten
VLEES
1 kg ribrunderlappen (Dikke Rib)
400 ml kokosmelk
200 ml water
1 Jumbo Aziatische Kruidenmix
(citroengras, koriander en limenblad)
1 milde of 1/2 hete peper
1 el groentebouillonpoeder
1 ui
1 knoflook
Boemboe Toko Lien Rendang 2 x 100gKOENJITRIJST
250 g pandanrijst (2 cups)
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 el koenjit (kurkumapoeder)
• zoutPITTIGE SPERZIEBONEN
500 g sperziebonen (gewassen en schoongemaakt)
1 el zonnebloemolie
1 ui
1 teentje knoflook
1 tomaat
2 el sambal badjakBosui
2 st Jumbo Paksoi Shanghai (i.p.v. sperziebonen)
Bereiding
- Snijd het vlees in stukken van 2 cm en bestrooi ze met peper en zout. Bak deze in 5 min. rondom bruin. Snijd ondertussen een ui en een teen knoflook.
- Ga verder met het bereiden van het vlees. Doe de boemboe, ui, knoflook en peper in een grote braadpan en bak een minuutje aan. Voeg de riblappen toe en roer het goed door. Voeg vervolgens de kokosmelk, het water, de limoenblaadjes, koriander en de serehstengels toe. Doe de groentebouillonpoeder erbij en laat de rendang 3 uur stoven met deksel schuin op de stoofpan (stand 2). Roer af en toe door.
- Ga verder met het maken van de koenjitrijst. Zet de pan met rijst met een vingerkootje met water erboven zonder deksel op een gaspit op hoog vuur. Roer de koenjit en wat zout erdoor en leg de kruidnagels en de laurierblaadjes erop. Zodra het water begint te koken, draai je het vuur naar de laagste stand en doe je een deksel op de pan. Laat dit 12 minuten op laag vuur staan.
(2 personen = 2 cups rijst en 2 streepjes water in de rijstkoker) - Ga verder met het maken van de pittige sperzieboontjes. Maak de sperziebonen schoon en was ze. Blancheer de sperziebonen. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Snij de tomaat in blokjes. Verhit in een hapjespan een scheutje zonnebloemolie. Fruit hierin het uitje glazig. Voeg de knoflook en de sambal eraan toe. Roer het goed door en voeg vervolgens de gesneden tomaat en de sperziebonen erbij. Bak ongeveer 3 minuten mee en breng op smaak met wat groentebouillonpoeder of een blokje.
- Verwijder de deksel van de rendang en laat nog 30 min. doorkoken zodat de saus dikker wordt. Als het klaar is, verwijder dan het citroengras.
- Snijdt de paksoi en bereid deze volgens de verpakking.
- Lekker met ringetjes bosui.