Slavinken, stamppot en piccalilly

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

25 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Personen

2

Een stamppot met veldsla en daarbij slavinken en zelfgemaakte piccalilly.

Ingrediënten

  • SLAVINKEN
    300 g varkensgehakt
    1 ui
    1 ei
    20 g paneermeel
    0,5 tl nootmuskaat
    1/4 bosje peterselie
    1 tl mosterd
    12 plakken gerookt ontbijtspek
    • zout en peper

  • STAMPPOT VAN VELDSLA/RAAPSTELEN
    800 g kruimige aardappelen
    300 g veldsla of raapstelen
    50 g boter
    150 ml melk
    1 tl mosterd
    100 g Amsterdamse uien
    • zout en peper

  • PICCALILLY
    150 g wortel
    1 ui
    200 g bloemkool
    150 g augurk
    500 ml azijn
    100 g suiker
    120 g bloem
    300 ml water
    2 el grove mosterd
    1 el gemalen kurkuma
    1 tl gemalen gember
    1 tl kerriepoeder
    1 laurierblaadje
    1 tl gemalen mosterdzaad
    1 tl zout

Bereiding

  • Snijd de ui voor de slavinken en meng dit met de rest van de ingrediënten door het gehakt. Verdeel het gehakt in vier gelijke delen. Maak van ieder deel eerst een bal en rol deze daarna tot een grote dikke staaf. 
  • Leg de plakjes spek neer, leg daar de gehaktstaven op. Vouw ze dicht en rol ze na. Let op: In de video kan je de juiste techniek hiervoor zien.
  • Voor de piccalilly schil je de wortel en snijd deze net zoals de ui, bloemkool en augurk in kleine gelijke blokjes. 
  • Zet de azijn en suiker op in een gietijzeren pan en breng dit aan de kook. Voeg dan de groente toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Schil de aardappels voor de stamppot en kook ze gaar.
  • Ga verder met de piccalilly. Meng de bloem met het water, de specerijen en het zout tot een papje. Voeg een klein beetje kookvocht bij het papje en roer dit goed door. Voeg nu het papje toe aan de pan met groente en azijn en breng al roerend met een houten lepel aan de kook. Laat vijf minuten doorkoken. Doe de piccalilly in schone potjes zodat je het langer kan bewaren. 
  • Braad de slavinken zo’n 20 minuten in een pan met een klontje boter.
  • Als de aardappelen gaar zijn stoom je ze kort droog. Stamp ze met de boter en voeg de melk en mosterd toe. Snijd de veldsla iets kleiner en meng dit door de stamppot. Hak de Amsterdamse uien en roer dit erdoor heen. Breng op smaak met zout en peper.