Details
Gerecht
Vlees
Bereiding
30 minuten
Kooktijd
25 minuten
Menu
Lunch
Personen
4
Een lekker pittig broodje Surinaamse kip met zuur en zelfgemaakte Surinaamse sambal. Daar krijg je het wel warm van!
Ingrediënten
BROODJE KIP
4 steenboven gebakken desem baquettes wit (jumbo)
500 g kippengehakt
2 uien
3 tenen knoflook
3 stengels bleekselderij
1 winterpeen
1 tl kerriepoeder
0,5 bosje bladselderij
1 rode peper of Madame Jeanette
80 ml ketjap
40 ml azijn
2 el bruine suiker
• zoutZUUR
1 komkommer
100 ml azijn
100 ml water
100 g suikerSAMBAL
1 grote ui
2 tenen knoflook
250 g Madame Jeanette
2 el suiker
2 el ketjap
2 el azijn
2 citroenen
• olie
• zout
Bereiding
- Voor het zuur snijd je de komkommer in plakken. Meng het water, azijn en de suiker goed door elkaar en voeg de komkommer eraan toe. Laat dit een uur marineren. Roer af en toe even door. In het begin zakt de suiker namelijk naar de bodem. Doe dit een paar uur van te voren voor een goed smaak.
- Snipper de ui en knoflook en bak aan in een pan. Voeg het gehakt toe samen met de kerriepoeder. Bak dit goed aan en voeg dan de ketjap, azijn, bruine suiker en rode peper eraan toe. Breng aan de kook en laat het inkoken.
- Schil de bleekselderij en de winterpeen en snijd in fijne blokjes. Voeg dit bij de kipvulling. Laat al het vocht verdampen tot er een smeuïge vulling over blijft. Breng op smaak met zout.
- Voor de Surinaamse sambal snijd je de ui, knoflook en de pepers fijn en bak dit aan in een scheutje olie. Voeg de suiker, ketjap, azijn en het sap van de citroenen eraan toe en laat tien minuten zachtjes koken. Breng op smaak met en beetje zout. Bewaar de sambal in een gesteriliseerde pot met deksel.
- Snijd het broodje open. Doe er een flinke hoeveelheid van de Surinaamse kip in en beleg het verder met het zuur en de sambal. Doe voorzichtig met sambal want die is best pittig!