Hartige taart met bospaddestoelen en prosciutto

Details

Gerecht

Hoofdgerecht

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

60 minuten

Menu

Vlees

Porties

4

Een heerlijke hartige taart vol herfstsmaken. Met knapperig deeg en een heerlijk romige vulling van bospaddenstoelen, prosciutto en crème fraîche. En om het af te maken een frisse witlofsalade en ui in balsamico. 

Ingrediënten

  • Voor het deeg
    300 gr bloem
    150 gr boter
    2 gr zout
    3 el water
    1 ei
    of Tante Fanny

    Voor de vulling
    400 gr bospaddenstoelen (bospaddenstoelenmix picnic 2x200gr)
    200 gr prosciutto
    2 el fijngehakte peterselie
    1 tl tijm
    1 tl dragon
    1 ui
    2 tenen knoflook
    160 ml room
    160 ml crème fraîche
    150 gr geraspte kaas (provolone of fontina)
    5 gr zout
    4 eieren
    • snufje peper

    Voor de balsamico-ui
    100 ml balsamico
    1 el suiker
    2 rode uien in ringen
    • snufje zout

    Voor de witlofsalade;
    1 el olijfolie
    2 stronkjes witlof
    1 appel
    • sap van halve citroen
    • zout en peper



  • Middelste springvorm

Waardering: 4 uit 5.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  • Snijd de boter in blokjes en meng met bloem, ei, water en zout tot een stevig deeg. Laat 20 minuten rusten in de koelkast. Rol daarna uit en bekleed een ingevette taartvorm. 
  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Bak ze totdat het vocht uit de paddestoelen is, voeg daarna de ui, knoflook, tijm en dragon toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen en verdeel over de taartbodem. Bedek met plakjes prosciutto en peterselie. 
  • Klop de eieren los met room, crème fraîche, zout en peper. Giet dit over de vulling. Strooi de kaas erover en bak de taart 40 tot 50 minuten, tot hij goudbruin en stevig is.
  • Doe de uienringen in een pot, voeg de balsamico, suiker en zout toe. Roer even goed door en laat ongeveer 5 minuten staan (mag langer natuurlijk).
  • Snijd de witlof en appel in dunne reepjes. Meng met citroensap, olijfolie, zout en peper.
  • Serveer de hartige taart in punten, met een beetje. balsamico-ui en de frisse witlofsalade ernaast.