Zwolsche Stoof van Jonnie Boer

Details

Gerecht

Hoofdgerecht

Bereiding

50 minuten

Kooktijd

130 minuten

Menu

Vlees

Porties

4

Heerlijke Zwolsche Stoof met aardappelpuree of een stuk vers brood.

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees (stoofvlees, in blokjes gesneden)
    2 uien (grof gesneden)
    3 teentjes knoflook (fijngehakt)
    2 wortelen (in plakjes)
    250 g champignons (in kwarten)
    500 ml runderbouillon
    250 ml rode wijn
    2 laurierblaadjes
    1 takje tijm
    2 eetlepels tomatenpuree
    3 eetlepels olie (olijfolie of zonnebloemolie)
    Zout en peper naar smaak

Waardering: 5 uit 5.

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg het rundvlees toe en bak het rondom bruin. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
  • Voeg de gesneden uien en knoflook toe aan de pan. Bak deze tot ze glazig zijn, ongeveer 3-4 minuten.
  • Voeg de wortelen en champignons toe en bak nog eens 5 minuten mee.
  • Doe het rundvlees terug in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Giet de rode wijn en runderbouillon in de pan. Voeg de laurierblaadjes en tijm toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het stoofvlees ongeveer 2 tot 2,5 uur zachtjes stoven. Roer af en toe door en controleer of er voldoende vocht in de pan blijft.
  • Verwijder de laurierblaadjes en het takje tijm. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de Zwolsche Stoof met aardappelpuree of een stuk vers brood.
  • Kooktips:
    – Voor extra smaak kun je ook een beetje gerookt paprikapoeder of een scheutje balsamicoazijn toevoegen.
    – Deze stoofpot is ook heerlijk om een dag van tevoren te maken; de smaken trekken dan nog beter in!