Indische gehaktballetjes met pindasaus en kerriekool

Details

Gerecht

Hoofdgerecht

Bereiding

55 minuten

Kooktijd

35 minuten

Menu

Vlees

Porties

4

Gehaktballetjes met romige pindasaus. Geserveerd met kerriekool en friszuur voor de ultieme smaakcombinatie

Ingrediënten

  • Rijst:
    2 cupjes basmatirijst.

    Voor de gehaktballetjes:
    500 gr gehakt
    1 fijngesneden ui
    2 tenen knoflook
    1 cm gember
    1 rode peper
    1/2 tl komijn
    1/2 tl koriander
    1/2 tl gemberpoeder
    1 el ketjap manis
    1 ei
    2 el paneermeel

    Voor de pindasaus (eigen recept):
    400 ml water of iets minder
    200 gr / 5 el pindakaas (liefst met stukjes)
    1 citroen
    1 mespunt gemberpoeder
    1 el bruine basterdsuiker
    2 eetlepels donkere sojasaus (Go-tan)
    0.5 theelepel sambal (naar smaak )
    250 ml kokosmelk
    optioneel citroengras

    Voor de kerriekool:
    1/2 gesneden witte kool
    2 tenen knoflook
    2 tl kerriepoeder
    1 tl gemberpoeder
    1 citroen

    Voor het zuur:
    2 rode ui in ringen
    50 gr azijn
    50 gr suiker
    50 gr water

Waardering: 5 uit 5.

Bereiding

  • Voor de kerriekool: Snijd de kool en knoflook fijn in de keukenmachine. Verhit wat olie in een pan en voeg de kool, knoflook, kerriepoeder, gemberpoeder en citroensap toe. Laat dit 15 minuten stoven.
  • Kook de rijst.
  • Voor de gehaktballetjes snijd je de uien en knoflook fijn. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine en vorm er met natte handen balletjes van. Bak ze in een hete koekenpan met wat olie.
  • Breng het water met de kokosmelk, bruine suiker en het citroensap aan de kook. Voeg de pindapuree toe en blijf roeren tot de saus net begint te koken. Breng op smaak met een scheutje ketjap. Laat de balletjes in de pindasaus meegaren.
  • Voor het zoetzuur snijd je de uien in dunne ringen en meng het met azijn, suiker en het water. Voeg de uien toe en laat 10 minuten marineren.
  • Serveer de witte rijst met de kerriekool, gehaktballetjes in pindasaus en de zoetzure rode uien.