Snel eenpansgerecht met groenten en gehaktballetjes

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

20 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Porties

4

Een top recept voor de herfst met gehaktballetjes, aardappels, bonen, winterpeen en paprika in een romig sausje met rode peper. Gemakkelijk, snel en het past allemaal in één pan. Het ideale comfortfood dus, zónder een stapel afwas!

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballetjes
    300 gr rundergehakt
    1 tl korianderpoeder
    1 tl gemalen komijnzaad
    1 tl gedroogde tijm
    • zout en peper

    Voor de groenten
    300 gr aardappels (vastkokend)
    1 winterpeen
    1 rode ui
    1 rode paprika
    2 el tomatenpuree
    100 ml rode wijn
    100 gr kikkererwten
    100 gr bruine bonen
    100 gr witte bonen
    100 gr kidneybonen
    of kant en klaar bonen pakjes
    100 gr mais
    3 takjes verse rozemarijn
    2 bouillonblokjes (tuinkruiden)

    Voor de saus
    250 ml kookroom
    1 rode peper

    Voor de topping
    1 komkommer
    1 bosje platte peterselie
    • olie

    Benodigdheden
    1 ruime (koeken)pan met deksel

Waardering: 4 uit 5.

Bereiding

  • Pak een kom en meng hierin het gehakt met het gemalen komijnzaad, korianderpoeder, de tijm en peper en zout naar smaak. Draai van dit gehaktmengsel balletjes van ongeveer 1-2 cm.
  • Pak een ruime pan en verhit hierin een scheutje olie. Bak de balletjes rondom goudbruin. 
  • Ondertussen was je de winterpeen en de aardappels. Snijd de aardappels in zessen en de winterpeen in plakjes. 10 minuten voorgaren in magnetron. Voeg alles toe aan de gehaktballetjes in de pan en schep goed om.
  • Snijd de paprika en de ui in reepjes en voeg dit ook toe aan de pan. Laat even meebakken.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar. Na een paar minuten blus je het af met de rode wijn en een glas water.
  • Voeg de rozemarijn, de bouillonblokjes, de mais en alle bonen toe aan de pan. Meng door elkaar en zet de deksel op de pan en laat ongeveer 5 min pruttelen. 
  • Snijd ondertussen de rode peper in ringen. Na de 5 min voeg je de peper en de kookroom toe. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Was de komkommer en snijd er met een dunschiller fijne slierten van. Hak de peterselie fijn en roer dit door de pan. Serveer met de komkommer. Eet smakelijk!