Drentse turf (kruidkoek)

Details

Gerecht

Lekkernijen

Bereiding

25 min.

Kooktijd

45 min.

Menu

Taarten en lekkernijen

Personen

10

De Drentse turf, een kruising tussen een cake en een luchtige kruidkoek, kan op veel verschillende manieren gemaakt worden. De originele vorm verwijst naar het turfverleden van de provincie Drenthe.

Ingrediënten


  • INGREDIENTEN
    150 g rozijnen
    350 g zelfrijzend bakmeel
    10 g bakpoeder
    1/2 tl backing soda
    350 g bruine basterdsuiker
    2 el koek- en speculaaskruiden
    rasp en sap van 1 sinaasappel
    250 ml melk
    100 g walnoten, grof gehakt

    BENODIGHEDEN
    rechthoekige bakvorm (ingevet) of
    cakevorm (ingevet)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160ºC. Week de rozijnen 15 minuten in heet water. Giet af en laat uitlekken. Zet de sloffenring van 30 cm op de bakplaat of gebruik een cakevorm.
  • Meng het bakmeel met het bakpoeder, de basterdsuiker, koekkruiden, sinaasappelrasp en 1⁄2 theelepel zout. Roer de melk en het sinaasappelsap erdoor en roer tot een dik beslag. Meng de noten en zachte rozijnen erdoor en schep het beslag in de vorm.
  • Bak de Drentse turf in de oven in circa 50 minuten gaar. De koek is gaar als een houten satéprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen en haal dan uit de vorm.