Details
Vlees
60 minuten +
25 minuten
Hoofdgerecht
4
Ui en kaas is echt een goddelijke combinatie! Dit komt echt helemaal tot zijn recht in een kaas uien stokbrood. Nou, die gaan we maken met daarbij een mosterdsoepje… ook lekker bij kaas en ui en een slaatje met gerookte zalm.
Ingrediënten
KAAS/UI STOKBROOD
500 g tarwebloem
250 g bierbostel
310 ml lauwwarm water
10 g gedroogde gist
15 g suiker
10 g zout
Vulling
2 grote uien in dunne ringen gesneden
250 g geraspte kaas en mozerellaMOSTERDSOEP
1 ui
1 teen knoflook
1/2 el boter
750 ml groentebouillon
200 ml room
3 el grove mosterd
1 el maïzena
1 el crème fraiche
• wat peterselie en een snufje zoutSLAATJE MET GEROOKTE ZALM
2 grote kruimige aardappelen
1 winterpeen
2 hardgekookte eieren
3 augurken
100 g zilveruien
1/2 bosje dille
1/2 bosje bieslook
1 citroen
200 g gerookte zalm
2 el mayonaise
1 el crème fraîche
1 kropsla
• Snufje zout en peper
Bereiding
- Voor het kaas-uien stokbrood meng je het lauwwarme water met de gist en voeg dit bij de rest van de ingrediënten. Kneed het in 8 minuten tot een glad en soepel deeg. Verdeel het deeg in twee stukken en bol het op. Laat het 20 minuten afgedekt rijzen.
- Schil de aardappelen en de winterpeen en snij ze in kleine blokjes. Blancheer ze kort en laat ze daarna goed afkoelen.
- Pak het gerezen deeg en duw de bollen plat en maak er een punt van. Rol deze vervolgens tot een lange sliert zo lang als de bakplaat. Leg het deeg op de bakplaat en laat het afgedekt 20 minuten rijzen.
- Voor de mosterdsoep snij je de ui en knoflook en bak dit aan in de boter. Voeg de groentebouillon en de room toe en breng aan de kook. Maak een papje van de maïzena met een beetje water en voeg een beetje toe aan de soep. Bind hem tot hij de juiste dikte heeft. Voeg dan de mosterd toe en breng op smaak met zout en peper. Doe op de soep wat gesneden peterselie.
- Pak de bakplaat met het deeg en snij met een scherp mesje aan de bovenkant het deeg in. Klap het deeg een beetje open en doe hier de gesneden uien en geraspte kaas op. Dek het deeg af en laat voor de laatste keer 10 minuten rijzen. Bak daarna het brood gaar in ongeveer 18 minuten op 180 graden.
- Snij de gekookte eieren voor het slaatje en doe ze in een kom. Snij ook de augurken en de zilveruien en voeg dit bij de ei. Doe daar ook de afgekoelde aardappels en peen bij. Hak de kruiden en voeg dit samen met het sap van een halve citroen in de kom. Pluk de zalm en voeg de mayonaise en de crème fraîche toe. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Doe wat blaadjes kropsla onderin een kommetje en serveer daar het slaatje in.