Mosterdsoep met kaas-uienstokbrood en zalmsalade

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

60 minuten +

Kooktijd

25 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Personen

4

Ui en kaas is echt een goddelijke combinatie! Dit komt echt helemaal tot zijn recht in een kaas uien stokbrood. Nou, die gaan we maken met daarbij een mosterdsoepje… ook lekker bij kaas en ui en een slaatje met gerookte zalm.

Ingrediënten

  • KAAS/UI STOKBROOD
    500 g tarwebloem
    250 g bierbostel
    310 ml lauwwarm water
    10 g gedroogde gist
    15 g suiker
    10 g zout
    Vulling
    2 grote uien in dunne ringen gesneden
    250 g geraspte kaas en mozerella

  • MOSTERDSOEP
    1 ui
    1 teen knoflook
    1/2 el boter
    750 ml groentebouillon
    200 ml room
    3 el grove mosterd
    1 el maïzena
    1 el crème fraiche
    • wat peterselie en een snufje zout

  • SLAATJE MET GEROOKTE ZALM
    2 grote kruimige aardappelen
    1 winterpeen
    2 hardgekookte eieren
    3 augurken
    100 g zilveruien
    1/2 bosje dille
    1/2 bosje bieslook
    1 citroen
    200 g gerookte zalm
    2 el mayonaise
    1 el crème fraîche
    1 kropsla
    • Snufje zout en peper

Bereiding

  • Voor het kaas-uien stokbrood meng je het lauwwarme water met de gist en voeg dit bij de rest van de ingrediënten. Kneed het in 8 minuten tot een glad en soepel deeg. Verdeel het deeg in twee stukken en bol het op. Laat het 20 minuten afgedekt rijzen.
  • Schil de aardappelen en de winterpeen en snij ze in kleine blokjes. Blancheer ze kort en laat ze daarna goed afkoelen.
  • Pak het gerezen deeg en duw de bollen plat en maak er een punt van. Rol deze vervolgens tot een lange sliert zo lang als de bakplaat. Leg het deeg op de bakplaat en laat het afgedekt 20 minuten rijzen.
  • Voor de mosterdsoep snij je de ui en knoflook en bak dit aan in de boter. Voeg de groentebouillon en de room toe en breng aan de kook. Maak een papje van de maïzena met een beetje water en voeg een beetje toe aan de soep. Bind hem tot hij de juiste dikte heeft. Voeg dan de mosterd toe en breng op smaak met zout en peper. Doe op de soep wat gesneden peterselie.
  • Pak de bakplaat met het deeg en snij met een scherp mesje aan de bovenkant het deeg in. Klap het deeg een beetje open en doe hier de gesneden uien en geraspte kaas op. Dek het deeg af en laat voor de laatste keer 10 minuten rijzen. Bak daarna het brood gaar in ongeveer 18 minuten op 180 graden.
  • Snij de gekookte eieren voor het slaatje en doe ze in een kom. Snij ook de augurken en de zilveruien en voeg dit bij de ei. Doe daar ook de afgekoelde aardappels en peen bij. Hak de kruiden en voeg dit samen met het sap van een halve citroen in de kom. Pluk de zalm en voeg de mayonaise en de crème fraîche toe. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Doe wat blaadjes kropsla onderin een kommetje en serveer daar het slaatje in.