Details
Gerecht
Taarten en lekkernijen
Bereiding
60 min.
Kooktijd
45 min.
Menu
Dessert
Personen
8
Wat een heerlijk begin van de herfst. Of winter. Of lente. En in de zomer lusten we ‘m eigenlijk ook wel.
Ingrediënten
250 g pure chocolade
½ el boter om in te vetten
6 middelgrote eieren
125 g kristalsuiker
200 g kastanjepuree
125 ml verse slagroom
1 el cognac of tall paul white whiskey
Bereiding
- Maak een pan (met dikke bodem) warm. Breek 100 g chocolade in stukjes smelt deze langzaam. Laat de chocolade iets afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C (3D – hete lucht) Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter.
- Splits ⅔ van de eieren. Klop met een mixer de eidooiers, 50 g suiker en de kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel.
Klop de eiwitten stijf. Voeg 60 g suiker toe en klop nog ca. 1 minuut door.
Roer de gesmolten chocolade door het eierdooiermengsel.
Spatel het eiwitschuim in gedeelten erdoor en meng goed.
Schep het chocoladeschuim in de springvorm en bak de taart in 30 à 35 min. gaar. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen.) Haal de taart uit de oven en laat op een rooster laten afkoelen. - Smelt de rest van chocolade in de pan en roer glad. Neem de chocolade van het vuur.
Splits de rest van de eieren en roer alleen de eierdooiers er één voor één door.
Zet de kom terug op de pan en verwarm de chocoladesaus al kloppend tot saus dikker wordt. Laat de saus afkoelen.
Klop de slagroom met de rest van suiker stijf. Schep de slagroom en de cognac door de afgekoelde chocoladesaus. - Neem de taart uit de vorm en leg op een schaal.
Bestrijk de boven- en de zijkanten dik met de helft van de chocoladeroom.
Zet de taart en de rest van de room ca. 5 min. in koelkast.
Bestrijk opnieuw met de chocoladeroom. Garneer naar keuze met dunne chocolaatjes, chocoladekrullen, gesuikerde bloemblaadjes of walnoten.
Nutrition Facts
8 servings per container
Calories400
- Amount Per Serving% Daily Value *
- Total Fat
22g
34%
- Saturated Fat 21g 105%
- Sodium 55mg 3%
- Amount Per Serving% Daily Value *
- Total Carbohydrate
41g
14%
- Dietary Fiber 3g 12%
* The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.