Bietensoep met een broodje makreelmousse

Details

Gerecht

Vis

Bereiding

60 min.

Kooktijd

30 min.

Menu

Voor- en bijgerecht

Personen

4

Een stevige bietensoep met een smaakvol broodje makreelmousse. Lekker én betaalbaar!

Ingrediënten

  • Voor de bietensoep
    250 g kruimige aardappels
    500 g gekookte rode bieten
    1 ui
    2 tenen knoflook
    2 cm gember
    1 tl karwijzaad
    1 l water
    2 groentebouillonblokjes
    125 g crème fraîche
    15 g platte peterselie
    • olie

  • Voor het broodje makreelmousse
    4 plakken oerbrood (bruin)
    1 makreelfilet
    1 sjalotje
    2 el mayonaise
    1 el crème fraîche
    4 el kappertjes
    • sap van een limoen
    1 bos kervel
    • zout en peper
    • olie

Bereiding

  • Schil en snijd de aardappels in stukken van ongeveer 3 cm groot. Schil en snijd de gekookte bieten in stukken. Snipper de ui en hak de tenen knoflook en gember fijn. 
  • Neem een soeppan en verwarm de olie. Bak de uien, knoflook en het karwijzaad. Voeg vervolgens de gember, aardappels en bieten toe, bak voor ongeveer 3 min. Blus af met het water en voeg de groentebouillonblokjes toe en kook het 15 min op een laag pitje.
  • Ga ondertussen verder met het maken van de makreelmousse. Snijd het sjalotje. Maak de makreel schoon en verwijder eventuele graten. 
  • Mix in een keukenmachine de makreel, het sjalotje, de mayonaise, de crème fraîche, 1 eetlepel van de kappertjes, een beetje kervel en het sap van de limoen. Mix tot er een mooie mousse ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
  • Voor de soep hak je de peterselie fijn en pureer je deze met de staafmixer door de crème fraîche. Pureer de bietensoep met de staafmixer tot een egale soep.
  • Toast de plakken oerbrood in een grillpan. Smeer de plakken in met de makreelmoes. Verspreid er wat blaadjes kervel over. 
  • Verwarm een flinke laag olie in een hapjespan tot 175 graden en frituur de 3 eetlepels kappertjes krokant en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Verdeel de gefrituurde kappertjes over de plakken brood.
  • Doe een lepel van de peterselie crème fraîche in de soep. Serveer de bietensoep samen met het geroosterde brood met makreelmousse.