Hartige taart met broccoli en ham

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

60 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Servings

4

Een verrukkelijke quiche met broccoli en ham. Lekker met een frisse, groene salade erbij.

Ingrediënten

  • VOOR DE DEEG
    300 g bloem
    150 g boter
    1 ei
    2 g zout
    3 el water
    • paneermeel

    BENODIGDHEDEN
    • springvorm (24 cm)
    • kom

    VOOR DE VULLING
    1 kilo broccoli
    200 g schouderham (dikke plak)
    20 g paneermeel
    4 eieren
    160 ml room
    160 ml crème fraîche
    5 g zout
    • peper uit molen
    100 g geraspte kaas

  • VOOR DE FRISSE SALADE
    85 g rucola
    (basilicum of veldsla)
    1 citroen
    1 tl mosterd
    1 tl honing
    100 ml olijfolie

Bereiding

  • Meng de bloem samen met de boter. Kneed dit eerst even goed samen. Als de boter in fijne stukjes verdeeld is over de bloem voeg je het ei toe met de zout en 3 eetlepels water. Kneed dit rustig tot dat het deeg wordt.
  • Snijd de broccoli in stukjes. Zorg er voor dat de roosjes allemaal even groot zijn. Je kunt de stam ook in kleine stukjes snijden hier zit evenveel broccoli smaak aan.
  • Maak een plat stuk van het deeg en dek het af. Laat het deeg 20 minuten in de koelkast opstijven. Als het water voor de broccoli kookt breng je het water op smaak met zout. Kook de broccoli ongeveer 4 minuten en giet deze daarna af.
  • Als het deeg lang genoeg heeft gerust rol je het uit. Smeer de zijkanten van de taartvorm in met boter. Leg het deeg op de taartvorm. Til het deeg op aan de randjes en duw deze aan tegen de bodem zodat alle zijkanten bedekt zijn. Rol met de deegroller het overtollige deeg er af.
  • Snijd de ham in blokjes. Strooi wat paneermeel op de bodem van het deeg. Vul de taart alvast met de broccoli en af en toe een handje ham. Duw de vulling niet aan.
  • Tik de eieren in een kom en klop ze los. Voeg de room en de crème fraîche toe en roer het glad. Breng het op smaak met wat peper en zout. Giet voorzichtig de vulling in de taart. Werk het af met wat geraspte kaas. Bak de taart af op 180 graden voor ongeveer 40-60 minuten, afhankelijk van de dikte van de bodem.
  • Voor de salade meng je citroensap met mosterd, honing, olijfolie. Haal de rucola door de dressing heen en serveer dit op een bord. Haal de taart uit de oven.