Details
Gerecht
Taarten en lekkernijen
Bereiding
10 minuten
Kooktijd
40minuten
Menu
Brood
Een traditionele Irish soda bread, erg makkelijk en het is heel snel klaar.
ingrediënten
Voor het deeg
500 gr bloem
8 gr zout
1½ tl baking soda (zuiveringszout)
400 ml karnemelk
2 el azijn
Voor de vulling
1 tl kaneel
75 gr donkere rozijnen
75 gr blanke rozijnen
100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
Bereiding
- Verwarm de oven naar 180 graden (3d hete lucht). Zet een kommetje water onder in.
- Meng de droge ingrediënten (bloem, baking soda, zout) in een kom. Doe daarna de karnemelk erbij. Mix de droge en natte ingrediënten samen met een garde tot een beslag (niet te lang). Maak het niet nat, lekker plakkerig.
- Meng de rozijnen, abrikozen (stukjes) en kaneel deze door het deeg.
- Meng de vulling door het deeg en maak op een bebloemd werkblad een bol van het deeg.
Leg het deeg als een mooie bol op een bakplaat met bakpapier. Druk uitstekende vruchten een beetje naar binnen omdat ze anders verbranden. - Snijd met een scherp mes een kruis van ongeveer 1,5 centimeter diep in de bovenkant van het brood.
- Bak het brood in 35 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het sodabrood ingepakt in een schone theedoek afkoelen om te voorkomen dat het te hard wordt. Eet het sodabrood lauwwarm of afgekoeld, maar het liefst wel op de dag dat het gebakken is.