Soda bread met abrikozen en rozijnen

Details

Gerecht

Taarten en lekkernijen

Bereiding

10 minuten

Kooktijd

40minuten

Menu

Brood

Een traditionele Irish soda bread, erg makkelijk en het is heel snel klaar.

ingrediënten

  • Voor het deeg
    500 gr bloem
    8 gr zout
    1½ tl baking soda (zuiveringszout)
    400 ml karnemelk
    2 el azijn

    Voor de vulling
    1 tl kaneel
    75 gr donkere rozijnen
    75 gr blanke rozijnen
    100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes

Bereiding

  • Verwarm de oven naar 180 graden (3d hete lucht). Zet een kommetje water onder in.
  • Meng de droge ingrediënten (bloem, baking soda, zout) in een kom. Doe daarna de karnemelk erbij. Mix de droge en natte ingrediënten samen met een garde tot een beslag (niet te lang). Maak het niet nat, lekker plakkerig.
  • Meng de rozijnen, abrikozen (stukjes) en kaneel deze door het deeg.
  • Meng de vulling door het deeg en maak op een bebloemd werkblad een bol van het deeg. 
    Leg het deeg als een mooie bol op een bakplaat met bakpapier. Druk uitstekende vruchten een beetje naar binnen omdat ze anders verbranden.
  • Snijd met een scherp mes een kruis van ongeveer 1,5 centimeter diep in de bovenkant van het brood.
  • Bak het brood in 35 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het sodabrood ingepakt in een schone theedoek afkoelen om te voorkomen dat het te hard wordt. Eet het sodabrood lauwwarm of afgekoeld, maar het liefst wel op de dag dat het gebakken is.