Knolselderij ovenschotel

Details

Gerecht

Hoofdgerecht

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

30 minuten

Menu

Vlees

Porties

4

Lekkere combinatie van knolselderij, aardappel, appel en spekjes in een romige saus gegratineerd met kaas uit de oven

Ingrediënten

  • 750 gr knolselderij (geschild)
    625 gr aardappels (vastkokend)
    200 gr spekjes
    1 appel
    snuf peper en zout
    Boter of olie om in te vetten
    45 gr bloem

    voor de saus
    35 gr boter
    snuf zout en peper
    500 ml melk
    150 gr geraspte pittige belegen kaas

Waardering: 4 uit 5.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200° graden.
  • Breng een flinke pan water aan de kook met een snufje zout. Snijd de knolselderij en aardappels in dunne plakken en kook deze ca. 8 minuten.
  • Bak de spekjes licht krokant in een droge koekenpan.
  • Smelt in een ander sauspannetje de boter en voeg vervolgens de bloem toe. Bak de roux een paar minuutjes en voeg dan beetje voor beetje de melk toe en roer met een garde glad. Breng de saus op smaak met peper, zout en tijm. Roer ongeveer de helft van de kaas door de saus.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie.
  • Verdeel de helft van de voorgekookte knolselderij en aardappels over de bodem. Giet hier de helft van de saus over.
  • Snijd de appel in dunne plakjes en verdeel hiervan de helft samen met alle spekjes over de saus. Dek dit af met de rest van de aardappel en knolselderij. Giet hier de rest van de saus over en verdeel de laatste plakjes appel over.
  • Bestrooi met de rest van de kaas en zet de ovenschotel ca. 30 minuten in de oven.
  • Tip: voor een koolhydraatarme variant vervang je de aardappel met knolselderij of zoete aardappel.