Zuurkooltaart

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

40 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Personen

4

Een winterse zuurkooltaart.

Ingrediënten

  • BODEM
    1 quiche- en taart deeg van tante Fanny 32cm

  • ZUURKOOL
    500 g zuurkool
    100 g spekjes
    1 el (room)boter
    4 takjes tijm of uit potje
    1 rookworst (middel)

  • VULLING
    4 eieren
    200 ml crème fraîche
    1 el grove mosterd
    zout en peper

  • TAART OPBOUW
    1 el paneermeel
    150 g geraspte oude kaas

  • SAUS
    200 ml crème fraîche
    1 el grove mosterd
    zout en peper

  • Ruckola of Veldsla

Bereiding

  • Smelt 1 eetlepel boter in een pan en bak 100 gram spekjes aan. Voeg hier 500 gram zuurkool en de tijm aan toe. Kook de rookworst mee met de zuurkool of aparte pan in plastic. Stoof dit ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje zonder deksel. Daarna haal je de rookworst eruit, laat het even afkoelen en snij in plakjes. 
  • Bekleed de taartvorm met het deeg. Snij de overtollige restjes deeg van de rand af. Duw met je vingers een mooi randje op het deeg.
  • Voor de vulling klop je 4 eieren en meng dit met 200 ml crème fraîche, 1 eetlepel mosterd en breng het op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (3D hetelucht). Doe het paneermeel op de bodem van de taart. Leg hier de zuurkool een beetje luchtig op. Duw het dus niet aan! Giet hier de vulling op en zorg dat het een beetje tussen de zuurkool komt. Leg de plakjes rookworst dakpansgewijs op de zuurkool. Strooi er de kaas overheen en bak de taart ongeveer 30 a 40 minuten op 200 graden. Laat de taart 10 minuten uitdampen voordat je deze aansnijdt.
  • Maak het sausje door 1 eetlepel grove mosterd te mengen met 200 ml crème fraîche en breng het op smaak met zout en peper. Serveer het als sausje naast de zuurkooltaart.