Details
Gerecht
Hoofdgerecht
Bereiding
30 minuten
Kooktijd
60 minuten
Menu
Vlees
Porties
4
Een gemakkelijke ovenschotel met een frisse twist met zuurkool, appel en rozijnen. Perfect comfortfood voor een klein budget, want deze maaltijd kost slechts zo’n twee euro per persoon.
Ingrediënten
Voor de zuurkoolstamppot
1 kg kruimige aardappelen
500 gr zuurkool (naturel)
1 handje rozijnen
2 appels (bij voorkeur Elstar of Jonagold)
1 rookworst
2 tl karwijzaad
1 tl knoflookpoeder
2 uien
125 ml melk
2 el paneermeel
• olie om te bakken
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat even droogstomen.
- Snijd de uien. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de uien glazig. Snijd de rookworst in kleine blokjes en bak ze drie minuten mee. Voeg het karwijzaad toe en haal de pan van het vuur.
- Snijd ondertussen de appels in kleine blokjes of schijfjes en wel de rozijnen in een beetje lauwwarm water. Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng de zuurkool, rozijnen en het rookworst mengsel erdoor. Leg de appels bovenop.
- Vet een ovenschaal in met wat olie en verdeel het mengsel erin. Strooi het paneermeel en de knoflookpoeder erover. Bak de schotel 20 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
- Laat de ovenschotel even rusten voor het serveren. Lekker met een frisse salade of een lepeltje mosterd erbij.
- Sharon maakt er nog als extraatje zelf gebakken aardappelchips bij. Gebruik hiervoor de overgebleven en schoongemaakte aardappelschillen. Die bak je even krokant aan in olie. Serveer op de ovenschotel.