Wortel-linzensoep met wortelraïta en kekerdukkah

Details

Gerecht

Soep

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

50 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Porties

4

Deze makkelijke soep met wortel en linzen is echt perfect om van te smullen tijdens koude dagen. 

Ingrediënten



  • Voor de soep

    1 flinke ui, gesnipperd
    3 teentjes knoflook, fijngehakt
    2 cm verse gember, geschild, geraspt
    3 eetl. olijfolie
    500 gram worteltjes, in dunne schijfjes
    250 gram rode linzen
    1 eetl. kurkuma
    1 theel. gemalen komijnzaad
    1 theel. korianderpoeder
    1 theel. chilivlokken (optioneel en naar smaak)
    1l groentebouillon
    1 blik (400 ml) kokosmelk
    zeezout en versgemalen zwarte peper
    sap van 1/2 citroen, of 1 eetl. tamarinde
    verse koriander, ter garnering

    Voor de wortelraita & kekerdukkah

    75 gram geraspte wortels
    200 ml volle yoghurt (of plantaardige vervanger)
    kneep citroensap
    4 eetl. sesamzaad (wit en/of zwarte)
    2 eetl. korianderzaad
    2 eeti. komijnzaad
    1 theel. venkelzaad
    1 theel. grof gemalen zwarte peperkorrels
    1/2 theel. (liefst maldon) zoutflakes
    100 gram kikkererwten (kekers)
    flinke plens olijfolie (om in te frituren)

Waardering: 4 uit 5.

Bereiding

  • Verhit de olifolie in een grote pan op middelhoog vuur.
    Fruit de ui, knoflook en gember tot ze zacht en geurig zijn. Voeg de kurkuma, komijn- en korianderpoeder en de chilivlokken toe en bak kort mee.
  • Doe de wortelschijfjes erbij en roerbak ze een paar minuten in de geurige mix. Roer de rode linzen erdoor en giet bouillon erbij. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 20 minuten sudderen op laag vuur.
  • Giet de kokosmelk erbij en laat nog 10 minuten sudderen. Breng op smaak met zout, peper en citroensap of tamarinde. Maak terwijl de soep suddert, de raita en dukkah voor erop. Meng de yoghurt met de geraspte wortels en een piets citroensap.
  • Rooster het sesamzaad met de specerijen in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze gaan geuren en licht poffen. Schep er een ruime eetlepel uit en maal die in de vijzel tot fijn poeder. Roer dat door de raita. Breng die raita met wat zout op smaak.
  • Roer de zoutflakes door de rest van het specrijenmengsel. Verhit de koeken-pan, ditmaal met wat olifolie erin. Dep de kikkererw-ten droog met keukenpapier en frituur ze krokant op middelhoog vuur. Laat op keukenpapier uitlekken en voeg ze toe aan de specerijenmix.
  • Schep de soep in diepe borden, maak af met de raita (fris), bestrooi met de kekerdukkah (krokant) en giet er een gloep olifolie (romig) over. Garneer met koriander.