Details
Gerecht
Vegetarisch
Bereiding
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Porties
2
Een vegetarische boemboe Bali met jackfruit en zelfgemaakte Atjar Tjampoer.
Ingrediënten
Voor de vega boemboe Bali
1 blik jackfruit (500 gr) (of rundvlees)
1 ui
3 tenen knoflook
1 tl Sambal Oelek
2 blaadjes djeroek poeroet
1 stengel laos
2 cm verse gember
2 el gembersiroop
1 tl tamarinde pasta
1 el gula djawa
1 tl kemiri pasta
1 el tomatenpuree
of pakje boemboe bali van Toko lien
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm verse gember
hete peper
1 tomaat of tomatenpuree
2 blaadjes djeroek poeroet
2 cupjes rijst rijst
• olijfolieAtjar Tjampoer
150 gr spitskool dun gesneden
150 gr wortel julienne gesneden
100 gr dunne reepjes komkommer
1 rode ui
100 ml azijn
100 gr suiker
1 tl koenjitkomkommer, emping en sambla batjak
Bereiding
- Maak een boemboe (kruidenpasta) van de ui, knoflook, sambal, de laos, gember, gembersiroop, tamarinde pasta, gula djawa, kemiri pasta en tomatenpuree. Je kunt de boemboe in een grote vijzel fijnmalen of met een staafmixer. Voeg in het laatste geval wat olie toe, dat maakt het makkelijker.
- Verhit een scheut olie in een pan en bak de boemboe aan. Voeg de jackfruit en de djeroek poeroet toe. Zet dan het vuur laag en laat het zacht pruttelen.
- Kook de rijst volgens de verpakking. Giet het af en laat het even staan met de deksel op de pan.
- Voor de Atjar Tjampoer kneus je de spitskool en strooi je er een beetje zout overheen. Meng het met de andere groenten en doe het in een glazen pot.
- Breng de azijn aan de kook en voeg de suiker toe. Blijf roeren tot het volledig is opgenomen. Voeg daarna de koenjit toe voor de kleur.
- Laat het mengsel afkoelen en giet het vervolgens over de groenten in de pot. Laat het even staan. Bij voorkeur een nacht.