Tofu met gebakken noedels en saté

Details

Gerecht

Vegetarisch

Bereiding

60 minuten +

Kooktijd

25 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Plantaardig saté! De tofu trekt uren in een overheerlijke marinade, voordat je ‘m lekker krokant bakt. Geserveerd met een lekker pittige pindasaus en noedels, mis je in dit gerecht absoluut geen vlees.

Ingrediënten

  • VOOR DE TOFUSATÉ
    400 à 500 gr tofu
    1 tl komijnpoeder
    1 tl korianderpoeder
    10 gr geraspte gember
    1 citroen
    4 el ketjap manis
    2 el sojasaus
    2 tenen knoflook
    1 el sambal badjak
    • zonnebloemolie

  • VOOR DE PINDASAUS
    1 ui, gepeld en gesnipperd
    2 teentjes knoflook, gehakt
    2 cm gember, geschild en gehakt
    ½ rode peper, gehakt
    1 theelepel gemalen koriander
    3 eetlepels zonnebloemolie
    1 serehstengel sereh
    1 tl tamarindepasta
    220 ml kokosmelk
    3 eetlepels pindakaas
    1 eetlepel bruine suiker
    2 eetlepels ketjap manis
    1 eetlepel sojasaus
    citroensap

  • VOOR DE NOEDELS
    250 g dikke rijstnoedels
    100 g taugé
    1 bosje bosui
    1 bosje koriander
    1 Spaanse peper
    1 ui
    1 teentje knoflook
    4 el ketjap manis
    200 g sperziebonen
    3 el sesamolie

  • Satesticks

Bereiding

  • Begin met het maken van de tofusaté. Haal de tofu uit de verpakking en wikkel deze in een schone theedoek. Plaats een snijplank en een 2 literfles met water boven op de tofu om het vocht eruit te persen. Hierdoor kan de tofu de marinade straks goed opnemen. Laat de tofu zo 2 uur van tevoren in de koelkast staan.
  • Maak een marinade van de overige ingrediënten (komijnpoeder, korianderpoeder, geraspte gember, citroensap, ketjap manis, sojasaus, knoflook, sambal badjak en zonnebloemolie). Snij de tofu in blokjes van ongeveer 2 cm en laat deze minimaal 1 uur marineren in de marinade. Hoe langer het in de marinade ligt, hoe smaakvoller de tofu wordt.
  • Week de satéprikkers in water. Rijg de gemarineerde tofu aan de satéprikkers. Bak de sateetjes op de grilplaat, totdat ze lekker krokant zijn.
  • Ga verder met het maken van de pindasaus. ​​​​​Pel voor de boemboe (=kruidenmengsel) de ui, knofook, gember met de rode peper, korianderpoerder en zonnebloemolie tot een fijne pasta (gebruik staafmixer met kleine reservoir). Kneus de serehstengel. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de boemboe twee minuten. Voeg de gekneusde serehstengel toe. Blus af met de kokosmelk. Voeg de pindakaas lepel voor lepel toe en breng aan de kook. Breng op smaak met de bruine suiker en citroensap, sojasaus, gekneusde limoenblaadjes of tamarindepasta. Verdun eventueel met water. Laat het inkoken tot de gewenste dikte. Eventueel iets pindakaas toevoegen om dikker te maken.
  • Kook de sperziebonen voor totdat ze bijna gaar zijn. Bereid de rijstnoedels volgens het etiket. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit een wok met de sesamolie. Bak hierin de ui, knoflook en de sperziebonen ongeveer 4  min. Voeg de uitgelekte noedels toe en wok dit 2 min in de hete wok. Blus het af met de ketjap en verwijder de pan van het vuur. Maak de noedels af met de taugé, bosui, koriander en de spaanse peper.