Tjap tjoy met kip en salade van pittige komkommer

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

60 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Servings

4

Tjap tjoy is een Chinees groentegerecht wat in het Kantonees gemengde (tjap) groente (tjoy) betekent.

Ingrediënten

  • VOOR DE TJAP TJOY
    400 g kipdijfilet
    2 tenen knoflook
    1 ui
    1 wortel
    1 rode paprika
    1 rode peper
    100 g shiitake
    100 g peultjes
    1/2 komkommer
    1 kleine broccoli
    1 blikje bamboo scheuten
    3 cm verse gember
    300 ml kippenbouillon
    3 el oestersaus
    2 el sojasaus
    3 tl maizena
    320 g witte (zilvervlies) rijst

    BENODIGDHEDEN
    •wokpan (of hapjespan)

  • VOOR DE PITTIGE KOMKOMMER
    1/2 komkommer
    1/2 rode peper
    1 rode ui
    2 el azijn
    1 el suiker
    1 el sojasaus

    BENODIGDHEDEN
    • kom

    EXTRA NODIG
    • chilisaus
    • kroepoek/emping
    • zwart sesamzaad
    • wit sesamzaad

Bereiding

  • Kook alvast water voor de rijst. Snijd de knoflook en de kipdijfilet. Zet de knoflook aan in een pan met wat olie. Doe hier de kip bij. Zorg ervoor dat de kip een beetje is aangebakken. 
  • Snijd de wortel, broccoli, paprika en de ui in grote stukken. Haal het steeltje van de shiitake af. Zet de harde groenten alvast aan in een pan met wat olie. Begin met de ui gevolgd door de wortel en de shiitake. Als dit gaar is kan de broccoli er bij. De paprika blijf nog even apart. Als het water kookt kun je hier de rijst in doen. Kook deze circa acht minuten.
  • Snijd dan de rode peper. Als de groentes redelijk zacht en gaar gebakken zijn voeg je deze toe. Voeg dan ook de sojasaus, oestersaus en een paar plakken gember toe. Doe dit er in het geheel bij, want uiteindelijk haal je deze er weer uit. Blus alles af met de kippenbouillon en doe dan tenslotte de kip er bij.
  • Verwijder zaadlijsten uit de komkommer en snijd deze in stukken. Voeg deze toe in de saus. Voeg paprika, peultjes en bamboescheuten als laatste bij de saus, zodat deze lekker knapperig blijven. 
  • Meng de maizena met wat water en roer het goed door tot je een soort papje krijgt. Als de saus kookt voeg je al roerend de maizena toe bij de saus. Haal de saus van het vuur.
  • Giet de rijst af en laat deze nog ongeveer vier a vijf minuten in de pan stomen. Snijd een halve ui en de komkommer. Snijd de komkommer zoals in de tjap tjoy. Snijd een rode peper en voeg deze toe. Voeg wat azijn toe en wat suiker. Doe wat sojasaus bij de salade. Strooi wat zwarte en witte sesam over het geheel en schep het goed om. Roer ook de tjap tjoy nog goed door.
  • Serveer alles in aparte bakjes en dien het bij elkaar op. Eventueel kan je er nog chilisaus en wat kroepoek bij doen.