Spaghetti met asperges, gepocheerd eitje en toast met een frisse spread

Details

Gerecht

Pasta

Bereiding

25 min.

Kooktijd

20 min.

Menu

Hoofdgerecht

Personen

4

Het voorjaar op je bordje! Een royale pasta met witte asperges, een gepocheerd eitje én een geroosterd broodje met een spread van doperwtencrème.  

Ingrediënten

  • Voor de asperges:
    12 witte asperges
    1 stukje foelie
    1 el zout
    1 el suiker

    Voor de spaghetti:
    400 gram spaghetti

    Voor de saus:
    1 kommetje asperge kookvocht
    125 gram geraspte parmezaan
    5 eieren
    • olijfolie
    1/2 bosje peterselie
    • zout en peper
    – plak beenham

    Voor het gepocheerde ei:
    4 verse biologische eieren
    1/2 kopje azijn
    • zout en peper

    Voor het geroosterde brood:
    4 plakken zuurdesembrood
    • olijfolie

    Voor de doperwtencrème:
    150 gram diepvries doperwten
    1 el boter
    1 el crème fraîche
    • een paar blaadjes munt
    • zout en peper

Bereiding

  • Schil de asperges en snijd 1 cm van de onderkant af. Leg ze in een schaal die op het fornuis kan. Giet er kokend water op tot ze net onder staan.
  • Voeg de foelie, suiker en zout toe en dek af met een theedoek. Kook ze 2 minuten zachtjes door en zet dan het vuur uit. Laat ze ongeveer 15 minuten staan zodat ze nog iets kunnen door garen. Haal de asperges uit het vocht en snijd ze kleiner.
  • Bewaar het aspergevocht om de spaghetti in te koken en bewaar ook een kommetje vocht voor de saus.
  • Kook de spaghetti in het aspergevocht, aangevuld met water. Kook de pasta “al dente” gaar en giet af. Bewaar een beetje kookvocht.
  • Scheidt 2 eieren en bewaar de dooier. Meng deze met de drie andere eieren. Doe daar ook de geraspte parmezaan en wat zwarte peper bij. Roer goed door elkaar.
  • Roer dit kookvocht door de pasta en giet daar het ei-kaas mengsel op. Voeg een klein beetje van het kookvocht van de pasta toe en roer de pasta goed door elkaar. De kaas zal smelten en de eieren stollen. Als het te dik wordt, voeg je weer wat vocht toe.
  • Hak de peterselie en voeg deze toe, samen met de gesneden asperges. Leg de pasta in een diep bord en maak af met verse zwarte peper.
  • Gepocheerd ei: Breng een pan water aan de kook en voeg de azijn toe. Maak een draaikolk met een garde en tik hier het eitje in. Pocheer ongeveer 3 tot 4 minuten (hoe kleiner het ei, hoe korter). Haal het ei uit de pan en spoel af met schoon water. Breng op smaak met zout en peper.
  • Geroosterd brood: Doe wat olijfolie in een pan en bak het brood tot het krokant en goed geroosterd is.
  • Kook de doperwten gaar in kokend water met een beetje zout. Doe ze in de blender en voeg gelijk de boter en wat zout en peper toe. Draai tot een puree.
  • Snijd de blaadjes munt fijn en voeg ook deze toe. Voeg een lepel crème fraiche toe en smeer op het geroosterde brood. Maak het bord mooi op.

Waardering: 4 uit 5.
Korte versie
Lange versie