Details
Gerecht
Hoofdgerecht
Bereiding
55 minuten
Kooktijd
35 minuten
Menu
Vlees
Porties
4
Een echt lentegerecht: een plaattaart van witte asperges, met ham een eitje en oude kaas. Smullen maar!
Ingrediënten
1 pak filodeeg of 2x flamkuchen (jumbo)
100 gr boter
3 el paneermeel
1 stukje foelie
1 el zout
1 el suiker
Voor de vulling:
1 bos bieslook
10 asperges (9 dikke)
200 gr doperwten
2 gekookte eieren
100 gr ham
3 el paneermeel
Voor de appareil (mengsel):
200 gr crème fraîche
5 eieren
100 ml room
1 mespunt nootmuskaat
• zout en peper
Voor de afwerking:
150 gr oude kaas
150 gr gedroogde hamVoor de soep:
100 ml room
100 ml crème fraîche
• peterselieBenodigdheden:
Grootste koekenpan
Bakplaat oven
Bereiding
- Schil de asperges en snijd 1 cm van de onderkant af. Leg ze in een schaal die op de kookplaat kan. Giet kokend water over de asperges in de schaal. Voeg de foelie, suiker en zout toe en dek af met een theedoek. Gooi de schillen niet weg! Hier kun je later nog een lekker soepje van maken.
- Kook de asperges 2 minuten zachtjes en zet dan het vuur uit. Laat ze ongeveer 15 minuten staan, zodat ze nog iets kunnen doorgaren.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter en smeer de vorm in met de gesmolten boter. Leg een plak filodeeg op de bodem van de bakvorm en bestrijk deze met wat gesmolten boter. Leg er dan weer een plak filodeeg op, smeer er wat gesmolten boter op en ga zo door tot de bodem is bedekt met vijf lagen filodeeg.
- Strooi een dun laagje paneermeel op de bodem met filodeeg en leg hierop de vulling. Snijd de bieslook, kook de doperwten, snijd de hardgekookte eieren in blokjes en de ham in reepjes.
- Tik de eieren in een kom en voeg wat zout, peper en de nootmuskaat toe. Klop de eieren los. Voeg de crème fraîche en de room toe en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel (appareil) op de vulling.
- Strooi de geraspte kaas over de taart en bak de quiche gaar in 40 à 50 minuten op 180 graden. Als de taart uit de oven is, strooi je er 150 gram gedroogde ham over en dien je de taart op.
- Voor de soep: kook de aspergeschillen, -kontjes en het kookvocht van de asperges samen op laag vuur. Zeef de bouillon en vang het vocht op. Voeg wat room, crème fraîche en fijngehakte peterselie toe. Roer goed door tot een romige soep ontstaat.