Peren Tarte Tatin met romige rum-karamelsaus

Details

Gerecht

Taarten en Lekkernijen

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

40 minuten

Menu

Dessert

Dit klassieke Franse gerecht is heerlijk bij de koffie of als dessert. 

Ingrediënten

  • Voor de romige rum-karamelsaus
    200 gram suiker
    150 ml water
    60 gram boter
    200 gram roomkaas (jumbo)
    60 ml rum, ik gebruikte de TallPaul European oaked White Wiskey.
    60 ml room.
    zeezout
    kaneel


  • Voor de tarte tatin
    5-6 handperen (gekke peren / conference), niet te rijp
    ronde gesloten bakvorm van circa ø22 cm
    1 vel bladerdeeg (rond)

Bereiding

  • Meng de suiker en het water in een kleine (steel)pan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost.

    Stop met roeren en laat sudderen tot het mengsel goudbruin is. Afhankelijk van je pan (ik gebruik een sauspan met dikke bodem) hoe hoog je je vuur moet hebben staan, ik moet het iets hoger zetten. Dit proces zal zo tussen de 15 en 30 minuten duren minuten. Belangrijk, niet roeren tijdens dit proces.
  • Schil in de tussentijd je peren, verwijder de klokhuizen en snijd in 8 partjes of in de vorm die jij wenst.
  • Verwarm je oven voor op 190˚C (3d hete lucht).
  • Haal pan van het vuur en voeg voorzichtig boter en roomkaas toe, constant kloppend tot alle klontjes zijn opgelost. Het mengsel is erg heet en kan gedurende deze tijd opborrelen.
    Roer zeezout, kaneel en de rum en room erdoor. Mijn tip is toch wel snel te werken zodat de karamel niet stolt.
  • Giet vervolgens een deel van de saus (ik gebruik 1/3) in de bodem van je bakvorm.
    Leg de peren in de vorm op de saus, giet er vervolgens nog wat van de karamelsaus overheen.
  • Zet je vorm in de oven en bak voor 20 minuten. Je bakt de tarte tatin later pas af met de bladerdeeg.
  • Rol het vel bladerdeeg uit en prik er met een vork gaatjes in. Leg ‘m over de bakvorm en vouw voorzichtig de randen om de peren heen. De vorm en saus is heet dus gebruik indien een lepel om te vouwen.
  • Bak af in 20 minuten en laat vervolgens 10 minuten afkoelen voordat je vorm gaat draaien. (pas op voor de hete karamel). Gebruik een groot bord met een opstaande rand zodat de saus er niet uitloopt.
  • Giet nog extra van de romige karamelsaus erover en aansnijden maar. Eventueel met een schep crème fraîche.