Details
Gerecht
Brood
Bereiding
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Menu
Lekkernij
Personen
4
Met Pasen eten veel families traditiegetrouw paasbrood. Dit recept is baksels met veel ingrediënten en een eigen versie van het paasbrood met eigen boter.
Ingrediënten
VOOR HET BROOD
500 g bloem
30 g gist
250 ml melk
100 g boter
50 g suiker
1 ei
5 g zout
• Rasp van citroenVOOR DE VULLING
50 g sukade
100 g amandelen
300 g rozijnen
50 g walnoot
150 g amandelspijsVOOR DE BOTER
1 l slagroom
333 ml boeren karnemelk
Bereiding
- Wel de rozijnen in warm water. Doe dit het liefst de dag ervoor zodat ze goed opzwellen.
- Rooster de amandelen en laat ze afkoelen.
- Hak de walnoten iets fijn.
- Weeg alle ingrediënten af.
- Maak de melk 40 graden warm en los de gist er in op.
- Snijd de boter in kleine blokjes.
- Voeg nu alle ingrediënten samen, behalve de vulling.
- Kneed dit deeg tot 8 minuten tot een glad deeg. Laat dit 10 minuten rusten.
- Giet de rozijnen af en dep ze droog met een theedoek. Voeg nu de vulling bij het deeg en kneed dit heel rustig door het deeg, totdat de rozijnen ingesloten zijn met deeg.
- Maak een punt van het deeg en laat dit onder een vochtige doek 20 minuten rijzen.
- Na het rijzen duw je het deeg plat en rol je met een deegroller het deeg in het midden plat. Laat de twee uiteinden wat dikker.
- Rol van de spijs een staaf en leg deze in het brood.
- Vouw het brood dicht en plak het aan elkaar met een beetje water. Laat dit op een bakplaat, afgedekt met een vochtige doek 30 minuten rijzen.
- Bak daarna het brood af op 200 graden voor zo’n 45 tot 60 minuten.
- Laat het brood goed afkoelen. En werk hem af met poedersuiker.
- Voor de boter:
Meng deze twee door elkaar en laat 48 uur in de koelkast in een bakje staan.
Doe de massa in een bekken en klop zachtjes met een garde totdat het vet zich scheidt van het vocht.
Giet het vocht weg en doe de boter in een doek. Draai deze op spanning zodat het vocht uit de boter verdwijnt.
Doe de boter in een potje.