Details
Taarten en Lekkernijen
30 minuten
55 minuten
Dessert
Kweepeer cake. Wie lust er geen heerlijk stukje smeuïge cake. Een zalige herfsttraktatie voor jong en oud.

Ingrediënten
KWEEPEER
500 gr kweepeer ongeschild (2 grote)
200 gr water
100 gr suiker
VOOR DE CAKE
150 gr zachte boter (op kamertemperatuur) in kleine blokjes
200 gr bloem
150 gr suiker
2 eieren
½ tl bakpoeder
½ tl baksoda
100 gr volle yoghurt/kwark
½ tl gember
½ tl kardemom of 2 bolletjes piment
½ tl kaneel
de gekookte kweepeer blokjes (waarschijnlijk niet alles, bewaar voor siroop)
AFWERKING
kweepeersiroop
geroosterd amandelschaafselBENODIGDHEDEN
cakevorm, 24×11, ingevet en bekleed met bakpapier (kleine grijze)
standmixer of kom en gewone mixer
Bereiding
- Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
- Meng het water en de suiker in een pot en verwarm op een laag vuurtje. Doe de blokjes erbij en kook ze gaar, ongeveer max. 10 minuten
- Haal de blokjes uit het vocht, laat ze uitlekken en afkoelen.(bewaar het vocht!)
- Kook het vocht daarna in tot siroopdikte.
- Verwarm de oven voor op 170° C
- Doe alle droge ingrediënten in een kom van een standmixer (of gewone kom) en meng deze.
- Voeg dan alle natte ingrediënten toe en mix tot een glad beslag.
- Doe de uitgelekte kweepeerblokjes erbij en meng voorzicht de blokjes door het deeg. Waarschijnlijk iets teveel..
- Doe het beslag over in de voorbereide cakevorm.
- Bak de cake in ongeveer 60 minuten mooi gaar. Dit is oven afhankelijk, dus doe de priktest: steek er met een naald in, komt deze er droog uit dan is de cake klaar.
- Afwerking
Wanneer de cake is afgekoeld strijk je de cake in met de kweepeersiroop (eventueel terug even opwarmen) Bestrooi de cake nog met geroosterde amandelschaafsel en eventueel wat bloemsuiker.
Nutrition Facts
10 servings per container
Calories405
- Amount Per Serving% Daily Value *
- Total Fat
16g
25%
- Saturated Fat 10g 50%
- Trans Fat 1g
- Cholesterol 83mg 28%
- Sodium 170mg 8%
- Amount Per Serving% Daily Value *
- Potassium 191mg 6%
- Total Carbohydrate
61g
21%
- Dietary Fiber 2g 8%
- Sugars 32g
- Protein 5g 10%
- Vitamin A 515%
- Vitamin C 9%
- Calcium 41%
- Iron 2%
* The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.