Jambalaya met kip en chorizo

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

60 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Servings

4

Jambalaya is een rijstgerecht met roots in de Creoolse en Amerikaanse keuken. Het lijkt in de verte op paella en onze Sharon maakt het met chorizo, kip en een frisse salade met avocado. 

Ingrediënten

  • VOOR DE JAMBALAYA
    200 g kippendijen
    150 g chorizo
    1 rode paprika
    400 g tomaten
    2 el tomatenpuree
    2 tenen knoflook
    1 ui
    3 stengels bleekselderij
    2 bouillonblokjes
    200 g rijst
    1 tl paprikapoeder
    1 tl uienpoeder
    1 tl knoflookpoeder
    1 tl gedroogde tijm
    1 tl gedroogde oregano
    1 tl cayennepeper
    1 tl witte peper
    1 bosje bosui
    • olie

    VOOR DE SALADE
    3 rode puntpaprika’s
    1 rode ui
    150 g babyspinazie
    1 avocado
    30 g hazelnoten
    1 limoen
    2 el olijfolie
    • peper
    • zout

Bereiding

  • Snipper het uitje, hak de tenen knoflook fijn. Verwarm een ruime pan (met deksel) met een scheutje olie. Fruit hierin de knoflook en de uien. Bak de specerijen kort mee en voeg de kippendijen toe. Roerbak het ongeveer 2 min. Haal de pan nu even van het vuur, anders brandt het door.
  • Snijd de kippendijen in blokjes, de chorizo worst in halve maantjes en snijd de tomaten, bleekselderij en paprika in blokjes. Doe de pan weer op het vuur en voeg de kippendijen bij de ui. Voeg de chorizo toe en bak deze 2 min mee. Vervolgens bak je de tomaten en paprika mee voor ongeveer 2 min.
  • Roer de tomatenpuree erdoor. Verkruimel de bouillonblokjes en doe deze erbij, gevolgd door de bleekselderij. Voeg als laatste de rijst er aan toe. Roer alles goed door elkaar en schenk er water bij, totdat er een vingerkootje met water op de rijst overblijft. Plaats de deksel op de pan en breng het aan de kook. Zodra er kuiltjes in de rijst zichtbaar zijn, haal je de pan van het vuur en laat je het nog 10 min doorgaren met de deksel op de pan.
  • Ga verder met het maken van de salade van zoete puntpaprika en spinazie. Snijd de puntpaprika’s in dunne ringen, de helft van de avocado in blokjes en de rode ui in halve ringen. Meng de puntpaprika, rode ui, de halve avocado en de babyspinazie door elkaar. Breng het op smaak met de olijfolie en het sap van de limoen. Rooster de hazelnoten in een koekepan en hak ze vervolgens fijn. Maak de salade af met gesneden avocado en de gehakte hazelnoten.
  • Voor de alcoholvrije mojito doe je een eetlepel suiker in een glas. Hier schenk je het sap van de limoenen, hierbij voeg je wat blaadjes munt. Schenk het bruisende water hier bij.
  • Snijd tenslotte de bosui fijn en serveer de jambalaya in een schaaltje samen met de salade en strooi hier wat van de bosui overheen.