Ierse Appeltaart van Yvette van Boven

Details

Gerecht

Taarten en lekkernijen

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

35 minuten

Menu

Dessert

Porties

8

Er zijn net zoveel recepten voor Irish apple cake (let op: cake, géén pie) als er recepten zijn voor spagetti bolognese.

Ingrediënten


  • 3 medium appels in smalle schijfjes
    250 gram bloem
    1/2 theelepel bakpoeder
    een snufje zout
    snuf nootmuskaat (vers is lekkerder!)
    3 kruidnagels uit de vijzel
    125 gram boter op kamertemperatuur
    125 gram witte basterdsuiker
    2 eieren
    1-2 eetlepels melk of slagroom
    3-5 eetlepels whiskey naar smaak
    eventueel 200 ml opgeklopte slagroom om te versieren met wat suiker


    pievorm of springvorm van 20-22 cm

Waardering: 4 uit 5.

Bereiding

  • Meng de appelpartjes met het kruidnagelpoeder, de nootmuskaat en de whiskey. Ik gebruikte iets minder whiskey, 3 eetlepels, omdat mijn jongste zoon dit echt niet lekker vindt. Proef en schat zelf in hoeveel jij wilt gebruiken. Voeg 2-3 eetlepels suiker toe naar smaak.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout wrijf hier de boter in blokjes door. Wrijf het deeg kort en met koele vingers tot het grof kruimelig is. Meng hier 90 gram suiker door en de op 1 eetlepel na, de geklopte eieren. Meng het geheel kort door elkaar. Meng dit tot een plakkerig deeg (misschien iets lauw water erbij). Verpak het deeg in vershoudfolie, druk het plat en laat het een uur rusten en opstijven in de koelkast.

    Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven) en vet je bakvorm in. De vorm moet van metaal of email zijn, omdat de de taart dan snel verwarmt wordt.
  • Verdeel het in 2 stukken. Verdeel de helft van het deeg egaal over de bodem. Zelf vond ik het deeg behoorlijk eigenwijs en rolde het deeg door wat bloem om er meer controle over te krijgen. Yvette koelt het deeg niet, maar dat zou wat mij betreft ook een optie zijn om meer vat op het deeg te krijgen, om het vervolgens uit te rollen. Ik heb dit echter zelf niet uitgeprobeerd.
  • Vul de taart en bedekt de bovenkant met de tweede helft van het deeg. Druk de zijkanten wat vast. Het deeg zal hier en daar breken (Yvette noemt het vergevingsgezind, ik noem het ruzie met het deeg) maar het laat zich gelukkig eenvoudig tegen elkaar drukken.
  • Maak vier sneden op de bovenkant en smeer dit vervolgens in met een mengsel van het ei dat over is en melk of slagroom. Bak de taart in 40 minuten goudbruin
  • Om de taart iets te verwennen, spoot ik kleine toefjes langs de rand. Slagroom en appeltaart zijn vriendjes!