Hartige taart met aardappel, groenten en Surinaamse kip

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

60 minuten

Kooktijd

40 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Porties

4

Een hartige taart met groenten, aardappel, knapperig filodeeg, pittige Surinaamse kip en een zoet-zure komkommersalade met yoghurt.

Ingrediënten

  • Voor de bodem
    1 pak filodeeg
    100 gr boter
    3 el paneermeel

    Voor de Surinaamse kip
    500 g kippendijen
    2 uien
    3 tenen knoflook
    3 stengels bleekselderij
    1 winterpeen
    1 tl kerriepoeder
    1/2 bosje bladselderij
    1 rode peper of Madame Janette peper
    80 ml ketjap
    40 ml azijn
    2 el bruine suiker
    • zout

    Voor de rest van de vulling
    4 gekookte eieren
    5 kruimige aardappelen
    1 el boter
    100 ml melk
    1 mespunt nootmuskaat
    • zout

    Voor de frisse komkommersalade
    1 komkommer
    1 kleine rode ui
    100 ml azijn
    100 ml water
    100 gr suiker
    100 ml dikke yoghurt

Waardering: 4 uit 5.

Bereiding

  • Smelt de boter en smeer daarmee de taartvorm in. Leg er plakken filodeeg in en bestrijk deze met wat gesmolten boter. Maak vijf lagen. Strooi op de bodem een dun laagje paneermeel.
  • Snipper de ui en knoflook en bak aan in een pan. Voeg de kippendijen toe, en strooit er kerriepoeder over. Bak goed aan. Voeg de ketjap, azijn, bruine suiker en rode peper toe. Breng aan de kook en laat het geheel vast inkoken. 
  • Schil de bleekselderij en de winterpeen en snij in fijne blokjes. Voeg het toe aan de pan. Laat al het vocht verdampen tot er een smeuïge kipvulling over blijft. Breng op smaak met zout.
  • Kook 4 eieren en pel ze. Leg de gepelde eieren even apart.
  • Schil de aardappels en kook ze gaar. Stamp de aardappels en voeg de boter en melk toe, samen met de nootmuskaat. Breng op smaak met zout en roer de puree glad.
  • Taart opbouwen: verdeel voorzichtig de aardappelpuree op de bodem van de taartvorm. Snijd de eieren doormidden en duw deze in de aardappelpuree. Schep hier de kipvulling bovenop. Vouw nu het overtollige filodeeg dicht en bestrijk het met wat gesmolten boter.
  • Schuif de taart in de oven op 175 graden voor ongeveer 40 minuten.
  • Ondertussen maak je de komkommersalade. Snijd de komkommer in slierten en de rode ui in dunne ringen. Meng het water met de azijn en de suiker. Voeg de komkommer en ui toe en laat tenminste 10 minuten marineren. Giet het zoetzure vocht eraf en meng de komkommer en de ui met de yoghurt. Breng op smaak met wat zout en peper en serveer naast de hartige taart.