Details
Gerecht
Lekkernijen
Bereiding
25 min.
Kooktijd
45 min.
Menu
Taarten en lekkernijen
Personen
10
De Drentse turf, een kruising tussen een cake en een luchtige kruidkoek, kan op veel verschillende manieren gemaakt worden. De originele vorm verwijst naar het turfverleden van de provincie Drenthe.


Ingrediënten
INGREDIENTEN
150 g rozijnen
350 g zelfrijzend bakmeel
10 g bakpoeder
1/2 tl backing soda
350 g bruine basterdsuiker
2 el koek- en speculaaskruiden
rasp en sap van 1 sinaasappel
250 ml melk
100 g walnoten, grof gehakt
BENODIGHEDEN
rechthoekige bakvorm (ingevet) of
cakevorm (ingevet)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160ºC. Week de rozijnen 15 minuten in heet water. Giet af en laat uitlekken. Zet de sloffenring van 30 cm op de bakplaat of gebruik een cakevorm.
- Meng het bakmeel met het bakpoeder, de basterdsuiker, koekkruiden, sinaasappelrasp en 1⁄2 theelepel zout. Roer de melk en het sinaasappelsap erdoor en roer tot een dik beslag. Meng de noten en zachte rozijnen erdoor en schep het beslag in de vorm.
- Bak de Drentse turf in de oven in circa 50 minuten gaar. De koek is gaar als een houten satéprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen en haal dan uit de vorm.