De lekkerste perencake

Details

Gerecht

Taarten en Lekkernijen

Bereiding

30 minuten

Kooktijd

70 minuten

Menu

Dessert

Plakken

12

Met de gebakken peren zitten is met deze perencake helemaal niet erg. Peer geeft namelijk een frisse, zachte smaak aan cakes of andere baksels en maakt iedere lekkernij nog lekkerder!

Ingrediënten

  • Voor het beslag
    200 gr amandelspijs (pakje jumbo)
    150 gr boter, op kamertemperatuur
    100 gr (licht)bruine basterdsuiker
    rasp van ¼-½ citroen
    ¼ tl zout
    4 eieren, op kamertemperatuur
    185 gr bloem
    2 tl bakpoeder
    3 (hand)peren, geschild en klokhuis verwijderd

  • Verder nodig
    boter, om in te vetten of bakpapier
    75 gr abrikozenjam

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. 
  • Doe het amandelspijs, de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of een standmixer met platte menghaak in enkele minuten romig.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door na ieder ei. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het beslag.
  • Snijd 1½ peer in blokjes en roer deze door het cakebeslag. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk het glad. Snijd de andere twee peren in parten en rangschik deze op het cakebeslag. 
  • Bak de perencake in 60-75 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er meet satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat de perencake afkoelen op een rooster.