Casselerrib met kruidige zuurkool en appeltjes

Details

Gerecht

Zuurkool

Bereiding

45 minuten

Kooktijd

25 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Personen

2

Een lekkere winterse schotel!

Ingrediënten

  • 2 stuk(s) casselerrib ham
    500 g kruimige aardappelen
    1 pakje(s) zuurkool
    125 ml creme fraiche
    1 stuk(s) appel
    2 el mosterd
    1 tl suiker
    1 el kerriepoeder
    1 el paprikapoeder
    25 g boter
    1 scheutje melk
    naar smaak peper en zout
    eventueel toevoegen nootmuskaat
    eventueel toevoegen appelstroop

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Haal de casselerrib uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Schil de aardappels en snij in kleinere stukken.
  • Zet de aardappels op in een pan met water. Kook gaar in 15-20 minuten. Stamp tot een gladde puree met een klontje boter, een scheut melk en wat peper en zout. Maak af met wat nootmuskaat als je dat lekker vindt.
  • Spoel de zuurkool goed af en laat uitlekken. Meng de crème fraîche met 2 el (grove) mosterd, 2tl suiker, ½ el kerriepoeder, ½ el paprikapoeder, peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in en doe hierin de uitgelekte zuurkool en roer het crème fraîche mengsel goed door de zuurkool. Doe de aardappelpuree er overheen.
  • Snij de ongeschilde appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes. Schil mag je laten zitten.
  • Verdeel de appel dakpansgewijs over de uitgesmeerde aardappelpuree. Verdeel vervolgens ca. 50 gram boter in klontjes over de appels.
  • Smeer de casselerrib in met een beetje appelstroop en leg ze boven op.
    Bak in de oven in ca. 45 min.
  • Serveer de zuurkool met de puree en het vlees.
  • Tip: om kinderen aan de zuurkool te krijgen kan je wat extra appelstroop over hun zuurkool druppelen.