Bruine bonenstoof met rijst en rode kool op zuur

Details

Gerecht

Vegetarish

Bereiding

30-60 min.

Kooktijd

30 min.

Menu

Hoofdgerecht

Personen

4

Bonenstoof, perfect voor de koude dagen. In dit gerecht komen allemaal verschillende culturen samen. 

Ingrediënten

  • Voor de bruine bonenstoof
    800 g gekookte bruine bonen
    500 g Roseval aardappeltjes
    1 rode paprika
    1 tl komijnzaadpoeder
    4 tomaten
    2 tenen knoflook
    2 el tomatenpuree
    2 tl komijnzaad
    1 ui
    1 bosje selderij
    1 Spaanse peper
    1 appel
    2 el rozijnen
    2 groentebouillonblokjes
    200 g parboiled rijst (snelkookrijst)

  • Voor de rode kool op zuur
    350 g rode kool
    300 ml azijn
    200 ml water
    2 limoenbladeren
    4 kruidnagels
    1 tl zout
    4 el suiker

Bereiding

  • Snipper de ui, hak de tenen knoflook fijn en snijd de tomaten in partjes. Verhit een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en de tomaten. Voeg de bonen toe. Snijd ondertussen de aardappels in partjes en voeg deze toe aan de pan. Doe ongeveer een theelepel komijnzaadpoeder in de pan. Voeg een beetje water toe, zorg er voor dat de aardappelen en de bonen net een beetje onder water staan. Het is de bedoeling dat de aardappelen en bonen een beetje kunnen koken.
  • Snijd de paprika in reepjes en de Spaanse peper in ringen. Doe deze erbij in de pan. Voeg de 2 bouillonblokjes en de Spaanse peper toe. Laat het geheel 15 minuten stoven.
  • Spoel de parboiled rijst in water, spoel het net zo lang tot het water doorzichtig wordt. Zorg er voor dat er een vingerkootje aan water boven de rijst zit in de pan. Breng dit aan de kook met een snufje zout. Kook de parboiled rijst ongeveer 8 minuten.
  • Ga verder met het maken van de rode kool op zuur. Breng het water met de azijn aan de kook en los het suiker erin op. Voeg het zout, de kruidnagels en de lemonleaves toe. Doe de rode kool er bij en laat dit koken. 
  • Snijd de appel in blokjes en het bosje selderij fijn. Kook de rozijnen eventjes mee met de stoof. Voeg net voor het gerecht van het vuur gaat de appel en de fijngesneden selderij toe. Schep wat rijst in een diep bord. Maak een kuiltje in de rijst en schep daar de bonenstoof in. Schep de rode kool met een vork uit de pan, zorg er voor dat deze niet te vochtig is. Schep dit bovenop de bonenstoof.