Details
Gerecht
Vis
Bereiding
60 min.
Kooktijd
30 min.
Menu
Voor- en bijgerecht
Personen
4
Een stevige bietensoep met een smaakvol broodje makreelmousse. Lekker én betaalbaar!
Ingrediënten
Voor de bietensoep
250 g kruimige aardappels
500 g gekookte rode bieten
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 tl karwijzaad
1 l water
2 groentebouillonblokjes
125 g crème fraîche
15 g platte peterselie
• olieVoor het broodje makreelmousse
4 plakken oerbrood (bruin)
1 makreelfilet
1 sjalotje
2 el mayonaise
1 el crème fraîche
4 el kappertjes
• sap van een limoen
1 bos kervel
• zout en peper
• olie
Bereiding
- Schil en snijd de aardappels in stukken van ongeveer 3 cm groot. Schil en snijd de gekookte bieten in stukken. Snipper de ui en hak de tenen knoflook en gember fijn.
- Neem een soeppan en verwarm de olie. Bak de uien, knoflook en het karwijzaad. Voeg vervolgens de gember, aardappels en bieten toe, bak voor ongeveer 3 min. Blus af met het water en voeg de groentebouillonblokjes toe en kook het 15 min op een laag pitje.
- Ga ondertussen verder met het maken van de makreelmousse. Snijd het sjalotje. Maak de makreel schoon en verwijder eventuele graten.
- Mix in een keukenmachine de makreel, het sjalotje, de mayonaise, de crème fraîche, 1 eetlepel van de kappertjes, een beetje kervel en het sap van de limoen. Mix tot er een mooie mousse ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
- Voor de soep hak je de peterselie fijn en pureer je deze met de staafmixer door de crème fraîche. Pureer de bietensoep met de staafmixer tot een egale soep.
- Toast de plakken oerbrood in een grillpan. Smeer de plakken in met de makreelmoes. Verspreid er wat blaadjes kervel over.
- Verwarm een flinke laag olie in een hapjespan tot 175 graden en frituur de 3 eetlepels kappertjes krokant en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Verdeel de gefrituurde kappertjes over de plakken brood.
- Doe een lepel van de peterselie crème fraîche in de soep. Serveer de bietensoep samen met het geroosterde brood met makreelmousse.