Details
Taarten en lekkernijen
90 minuten
60 minuten
Dessert
Met dit recept maak je een heerlijk geurige appeltaart zoals grootmoeder hem vroeger ook serveerde in de herfst.
Ingrediënten
Vulling
1000g of 6 stuks Goudreinetten/Elstar (ongeschild 1300g)
100g ruwe rietsuikerdonkere basterdsuiker
2el gemalen kaneel
1el custardpoeder
200g rozijnen (ongeweld gewogen)
3tl kaneelBodem
500g witte tarwebloem
100g ruwe rietsuiker
150g ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
3 biologische eieren
1/4tl keukenzout
1 zakje bakpoeder (8g)
citroensap
2 el custardpoeder
15 gr paneermeelSlagroom of Crème fraîche
Benodigdheden:
mengkom
mixer
eierscheider
springvorm (Ø 25cm)
deegroller
bakkwastje
zeef
Bereiding
- Splits eerst twee van de eieren met een eierscheider en houd de dooier apart voor later. Doe alleen het wit en het andere ei met de boter in een mengkom en mix dit kort met een paar druppels citroensap. Voeg later de tarwebloem, de suiker, het zout, het bakpoeder en een el custardpoeder toe. Meng dit tot een plakkerig deeg (misschien iets lauw water erbij). Verpak het deeg in vershoudfolie, druk het plat en laat het een uur rusten en opstijven in de koelkast.
- Schil de appels, snijd ze elk in acht parten en verwijder de klokhuizen. Snijd de partjes dan in niet te dunne plakjes/stukjes. Meng de appelplakjes met de rietsuiker, custard en de kaneel.
- Laat ondertussen de appeltjes een uurtje uitlekken in een zeef; zo verdwijnt ook de overtollige suiker. Overgiet de rozijnen met kokend water en laat ze maximaal vijf minuten weken. Giet ze daarna af. Meng nu de uitgelekte rozijnen met de appeltjes zet deze taartvulling apart. Vet een springvorm in met roomboter en ga vervolgens verder met het het deeg.
- Splits het deeg in 2-en. Kleinste deel is voor decoratie bovenop. Rol het deeg (⅔) met een deegroller dun uit tot een ronde lap die groter is dan de springvorm. Bekleed de springvorm met de deeglap en snijd de randen af; er zou ongeveer driekwart van het deeg in de vorm moeten gaan en een kwart moeten overschieten. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.
- Doe de vulling op het deeg in de springvorm en druk het goed aan; zo wordt de appeltaart later makkelijker te snijden. Rol het overschietende deeg tot slierten en maak een diagonaal patroon zoals op de foto. Klop nu de apart gehouden eierdooier los met een paar druppels citroensap en bestrijk hiermee de bovenkant van de appeltaart. Dit zorgt voor de mooie donkere glans van een echte, ouderwets zelfgemaakte, appeltaart.
- Bak de appeltaart ongeveer 60 minuten op 175 graden Celsius in de oven. Maak dan de springvorm los om de “rug” van de appeltaart mooi stevig te laten opdrogen. Na een uurtje kun je de ring van de springvorm weer terug doen om de taart in de vorm te bewaren.
Wacht met snijden tot de appeltaart volledig is afgekoeld want dan valt hij minder snel uit elkaar. De appeltaart is eigenlijk de volgende dag pas het lekkerst, als de smaken goed zijn ingetrokken. De taart is afgedekt een paar dagen houdbaar. Eet smakelijk! - DEEG IS TE DROOG
Mix je het deeg met een mixer en is het nog hartstikke korrelig? Probeer dan eens met de hand verder te kneden. Door de warmte van je handen wordt de boter zachter en kneed je het deeg eenvoudig tot een mooie bal.
Blijft het nu ook nog te droog? Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld.
Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.
DEEG IS TE PLAKKERIG
Blijft jouw deeg overal aan plakken en is het onwerkbaar? Voeg dan een beetje bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.
Gebruik je in jouw recept zelfrijzend bakmeel? Dan voeg je daar een beetje meer van toe. - TIP: Het deeg kun je eventueel nog extra smaak geven met wat geraspte citroenschil (van onbehandelde biologische citroen), gemalen kardemom, gemberpoeder of koekkruiden.
TIP: De vulling kun je nog een extra accent geven met wat fijngesnipperde gedroogde abrikozen of cranberries. Of wat denk je van fijngehakte walnoten en een scheut ahornsiroop? Experimenteer gerust!
TIP: Voor een appeltaart “tic” kun je de rozijnen een nachtje weken in bruine rum, of de appeltjes marineren in calvados. Mmmmm!
Nutrition Facts
8565 servings per container
- Amount Per Serving% Daily Value *
- Total Fat
25g
39%
- Saturated Fat 14g 70%
- Sodium 245mg 11%
- Amount Per Serving% Daily Value *
- Total Carbohydrate
77g
26%
- Dietary Fiber 3g 12%
- Protein 6g 12%
* The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.