Details
Gerecht
Taarten en lekkernijen
Bereiding
30 minuten
Kooktijd
25 minuten
Menu
Dessert
Haal Oostenrijk in huis! Zet die schlagermuziek aan, zet je muts op en trek je (oven)handschoenen aan en bak die apfelstrudel.
Ingrediënten
VOOR DE APFELSTRUDEL
5 appels (goudreinet)
120 g bruine suiker
150 g rozijnen
3 el rum
1 tl kaneel
2 el broodkruim
1 el custardpoeder (koude bereiding)
1 el abrikozenjam
1 pak filodeeg
2 eidooiers met een klein beetje water
• poedersuikerVOOR DE VANILLESAUS
350 ml verse slagroom
1 vanillestok (stegeman)
80 g suiker
4 eidooiersSLAGROOM
200 ml slagroom
20 g suiker
Bereiding
- Schil de appel en snijd in blokjes. Stoof de appel drie minuten in een pan zonder vetstof.
- Voeg de rozijnen, suiker, rum, kaneel toe. Stoof nog drie a vijf minuten tot de appel zacht wordt.
- Haal de vulling uit de pan en voeg de broodkruim, custardpoeder en abrikozenjam toe en laat de vulling afkoelen.
- Voor de vanillesaus breng je tweederde van de room aan de kook. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit met het suiker aan de room toe.
- Roer de eidooiers met eenderde van de room door elkaar heen. Als de room in het pannetje kookt voeg je deze al roerend bij de eidooier. Dan gaat alles terug het pannetje in en verwarm je de saus tot 82 graden. Daarna gelijk van het vuur af en giet je de saus in een koude kom.
- Leg een plak filodeeg op een droge theedoek. Strijk deze in met het losgeklopte ei. Leg er nog een plak filodeeg op. Herhaal dit tot je vier lagen hebt.
- Leg een baan van de appelvulling op het filodeeg. Bestrijk de rest van de plak in met ei. Rol nu het deeg op en leg op een bakplaat met bakpapier. Strijk de strudel in met ei.
- Bak de apfelstrudel in een voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer 15 a 18 minuten gaar.
- Bestuif de strudel met poedersuiker. Serveer de saus ernaast, eventueel slagroom.