Andijviestamppot met spekjes

Details

Gerecht

Hoofdgerecht

Bereiding

50 minuten

Kooktijd

130 minuten

Menu

Vlees

Porties

2+

Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met rauwe andijvie en krokante spekjes is -ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Ingrediënten



  • 900 g kruimige aardappelen
    187.5 g gerookte spekreepjes
    375 g fijngesneden andijvie (1 krop)
    ½ tl gemalen nootmuskaat
    1 middelgrove rookworst
    jus


Waardering: 4 uit 5.

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 minuten gaar. Kook de worst ook een tijdje mee. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Verhit ondertussen een pan zonder olie of boter en bak de spekjes op middelhoog vuur in ca. 7 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het spekvet.
  • Stamp de aardappelen met een pureestamper tot een gladde puree. Voeg het spekvet en eventueel kookvocht toe. Schep er de rauwe andijvie door. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de stamp over borden. Verdeel er de spekjes over.