Babi pangang en Saté met nasi

Details

Gerecht

Vlees

Bereiding

60 minuten

Kooktijd

30 minuten

Menu

Hoofdgerecht

Personen

4

Lekker tafelen met een verrukkelijke recept voor babi pangang met nasi.

Ingrediënten

  • VOOR HET VLEES
    4 schouderkarbonades
    300 ml water
    2 tenen knoflook (fijngesneden)
    3 steranijs
    1 tl gemberpoeder
    1 el bruine suiker
    3 el ketjap
    1 tl sambal
    2 el rijstwijn

  • VOOR DE SAUS
    1 ui
    3 tenen knoflook
    1 klontje boter
    2 steranijs
    1 tl komijnpoeder
    3 a 4 el suiker
    • het sap uit pot atjar tjampoer
    140 g tomaten puree
    2 cm verse gember
    • maizena
    400 ml kookvocht van het vlees

  • VOOR DE NASI
    350 g rijst
    1 l kippenbouilon (2 blokjes)
    3 eieren
    1 ui
    1 prei
    1/2 rode peper
    100 g hamplakjes
    2 tl knoflookpoeder
    • olie
    • zout en peper (naar smaak)

  • VOOR DE PINDASAUS
    1 ui, gepeld en gesnipperd
    2 teentjes knoflook, gehakt
    2 cm gember, geschild en gehakt
    ½ rode peper, gehakt
    1 theelepel gemalen koriander
    3 eetlepels zonnebloemolie
    1 serehstengel sereh
    1 tl tamarindepasta
    220 ml kokosmelk
    3 eetlepels pindakaas
    1 eetlepel bruine suiker
    2 eetlepels ketjap manis
    1 eetlepel sojasaus
    citroensap

  • Sate:
    500 gram hamlappen of karbonade
    Zoete Ketjapsaus

    Bumbu / Kruiden
    5 Sjalotten
    1,5 knoflook
    1/2 stukje Gember
    1/2 stukje Laos
    1 eetlepel Koriander
    1/2 theelepel zout
    1 eetlepel bruine suiker
    2 eetlepels Asem/ Tamarinde

  • 2 losse stronken Paksoi

Bereiding

  • Week de satéprikkers in water.
  • Marinade voor Saté Babi (Dag van te voren)
    Meng de sjalotten, knoflook, ketoembar, gember en laos en vermaal het. Bak vervolgens
    tot de kruiden gaar zijn in een laagje zonnebloemolie.
    Meng het vlees met de gebakken kruiden, tamarinde, peper, zout, een beetje olie en
    bruine suiker. Alles moet goed vermengd zijn.
    Rijg het vlees aan de satéstokjes.
  • Begin met het maken van de pindasaus. ​​​​​(Dag van te voren). Pel voor de boemboe (=kruidenmengsel) de ui, knofook, gember met de rode peper, korianderpoerder en zonnebloemolie tot een fijne pasta (gebruik staafmixer met kleine reservoir). Kneus de serehstengel. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de boemboe twee minuten. Voeg de gekneusde serehstengel toe. Blus af met de kokosmelk. Voeg de pindakaas lepel voor lepel toe en breng aan de kook. Breng op smaak met de bruine suiker en citroensap, sojasaus, gekneusde limoenblaadjes of tamarindepasta. Verdun eventueel met water. Laat het inkoken tot de gewenste dikte. Eventueel iets pindakaas toevoegen om dikker te maken.
  • (Paar uur van te voren) Voor de bereiding van het vlees breng je eerst het water met de gesneden knoflook, steranijs, gemberpoeder, bruine suiker, ketjap, sambal en rijstwijn aan de kook. Leg de karbonades er in en doe de deksel op de pan. Laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken en zet dan het vuur uit. Ze mogen in het vocht afkoelen tot je ze nodig hebt.
  • Kook de rijst zoals op de verpakking. Doe dit in kippenbouillon in plaats van water. Giet de rijst af en laat helemaal afkoelen met de deksel erop.
  • Voor de saus snij je de ui en knoflook fijn en fruit je deze in een klontje boter. Voeg de steranijs en de komijn toe en roer het mengsel om. Doe de suiker en het sap van de atjar tjampoer erbij. Vervolgens de tomatenpuree en de geraspte gember. Roer de saus en breng aan de kook. 
    Maak een papje met een beetje water en maizena. Roer in de saus terwijl je een beetje maizena toevoegt. De saus zal nu binden. Als de saus de gewenste dikte heeft, doe je het vuur uit. Vergeet de steranijs niet uit de saus te halen.
  • Haal het vlees uit de marinade en laat uitlekken. Giet nog een klein beetje van de marinade in de saus die je zojuist gemaakt hebt. 
  • Snij de prei, de ui en de peper. Bewaar dit even. 
  • Voor de nasi maak je eerst het roerei, door een pan met een scheutje olie te verwarmen en daar de eieren in te breken. Blijf roeren in de pan, totdat het roerei klaar is. Haal het ei uit de pan en bewaar. De pan hoeft niet schoon! 
  • Je kan nu in dezelfde pan eerst de ui, dan de prei en de rode peper bakken. Snij de ham in vierkantjes en bak het even mee. Vervolgens kan je ook het roerei en de knoflookpoeder toevoegen. Voeg als laast de rijst toe. Schep de nasi goed om, zodat de rijst weer lekker warm wordt. 
  • Dep het vlees droog met keukenpapier of een theedoek en bak het krokant in een flinke laag olie. Ongeveer 2 a 3 minuten per kant. Snij het vlees in dunne reepjes.
  • Saté grillen met behulp van een barbecue of grilmachine, af en toe besmeren met zoete
    kecapsaus. Bak de sateetjes op de grilplaat, totdat ze lekker krokant zijn.
  • Snijdt en wok de paksoi kort.